Geplaatst op

‘Ontoelaatbare inmenging in benoeming bij Joegoslavië-tribunaal’

 

Bron  NRC handelsblad

President Theodor Meron van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag heeft zich op ontoelaatbare wijze bemoeid met de benoeming van de hoofdaanklager. Dit blijkt uit naar WikiLeaks gelekte vertrouwelijke Amerikaanse diplomatieke cables, waar het onderzoeksradioprogramma Argos vandaag melding van maakt.

Carla del Ponte was van 1999 tot 2007 hoofdaanklager van het tribunaal. In een diplomatiek bericht van de Amerikaanse ambassade in Den Haag uit 2003 wordt gerapporteerd over een gesprek dat de Amerikaanse ambassadeur de dag ervoor op de ambassade had met Meron. “President Meron van het Joegoslavië-tribunaal ontmoette de ambassadeur op 16 juli om zijn ernstige zorgen te uiten over de prestaties van hoofdaanklager Carla del Ponte, en het risico dat verlenging van haar dienstverband zou inhouden voor de strategie van voltooiing [van het Tribunaal]“, aldus een citaat uit dit verslag:

“Meron drong er bij de Amerikaanse regering op aan verlenging te belemmeren, en uitte twijfels over verlenging van haar mandaat met één jaar.”

Handelwijze president ‘een hele foute actie”

Rechter en hoogleraar internationaal strafrecht Harmen van der Wilt van de Universiteit van Amsterdam noemt deze handelwijze van president Meron “kwalijk” en “een hele foute actie, ik zou bijna zeggen: een doodzonde”. Volgens Van der Wilt is Merons handelen in strijd met de noodzakelijke strikte scheiding tussen de rechterlijke macht en de openbare aanklager.

In het Nederlandse rechtssysteem is dit al een belangrijk gegeven, maar in het Angelsaksische rechtssysteem, waarop het Joegoslavië-tribunaal stoelt, is deze scheiding nog veel scherper en noodzakelijker. “Een rechter moet beoordelen wat eenaanklager voorlegt”, aldus Van der Wilt in Argos.

De kritiek op Meron volgt op recente ernstige beschuldigingen over beïnvloeding van Meron door Amerikaanse of Israëlische autoriteiten. De president van het Joegoslavië-tribunaal, eerder werkzaam voor het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, heeft zich volgens verscheidene juristen (onder wie rechters binnen het VN-Hof) bij enkele belangrijke rechtszaken laten souffleren door de VS. Daardoor zouden belangrijke hoofdrolspelers uit de oorlogen in voormalig Joegoslavië – zoals de Kroatische generaal Ante Gotovina en de chef van het Joegoslavische leger Momcilo Perisic – in hoger beroep onverwacht zijn vrijgesproken, terwijl zij in eerste instantie waren veroordeeld tot respectievelijk 24 en 27 jaar gevangenisstraf. Meron wilde tegenover Argos niet reageren maar nam wel stelling over de zwarte piet en Nederland. Het is een schandaal dat zelfs ik als zwarte piet gebruikt word voor kinderen te plezieren aldus een betrouwbare bron binnen de VN.

 

Meron misbruikte zijn positie om toekomstige aanklachten tegen inwoners van israel en de USA te beschermen voor vervolging waarvoor  onderstaande reeds veroordeelden eerst moesten worden vrijgesproken

 

Zeldzame Servische overwinning in beroepszaak generaal Perisic

De beroepskamer van het Joegoslaviëtribunaal heeft de voormalige commandant Momcilo Perisic vandaag vrijgesproken van medeplichtigheid aan Servische oorlogsmisdaden. De oud-generaal van het Joegoslavische Nationale Leger werd in 2011 door het tribunaal veroordeeld tot 27 jaar gevangenisstraf.

Perisic werd in eerste instantie in 2011 door het tribunaal veroordeeld voor het verlenen van cruciale militaire steun aan de Serviërs tijdens de oorlogen in Bosnië en Kroatië. Hij zou ook betrokken zijn geweest bij de etnische zuivering in Srebrenica en de belegering van Sarajevo waarbij meer dan tienduizend mensen om het leven kwamen.

Belgrado heeft steeds aangevoerd dat het de wreedheden nooit moedwillig heeft ondersteund en ook daarin kon de beroepskamer zich vandaag vinden. De vrijspraak voor Perisic is een zeldzame Servische overwinning bij het tribunaal, waar tot nog toe voornamelijk Bosnische of Kroatische Serviërs zijn veroordeeld.

Perisic wordt per direct vrijgelaten. Hij stond vanaf 1993 aan het hoofd van het Joegoslavische leger.

De hoofdaanklager van het Joegoslaviëtribunaal is teleurgesteld dat rechters van het hof de vonnissen van twee Kroatische generaals hebben vernietigd. Serge Brammertz liet dat vanavond in een verklaring weten, zo meldt persbureau AP.

 

Aanklager teleurgesteld over vrijspraak Kroatische generaals

Generaals Ante Gotovina en Mladen Markac werden vorige week vrijgelaten. In 2011 werden ze wegens oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid nog veroordeeld tot respectievelijk 24 en 18 jaar gevangenisstraf. Ze zouden betrokken zijn geweest bij geweld waardoor tienduizenden Serviërs op de vlucht sloegen en honderden om het leven kwamen.

Brammertz zei zich ervan bewust te zijn dat Servische slachtoffers “niet tevreden zijn over de uitkomst en het gevoel hebben dat hun lijden niet wordt erkend”. Dat is nog zwak uitgedrukt. De vrijlating van de generaals leidde tot grote woede in Servië. De Servische president Tomislav Nikolic noemde de “schandalige” uitspraak van het hof politiek van aard.

Servië opent eigen onderzoek naar misdaden Kroaten

Serviës eigen aanklager voor oorlogsmisdaden, Vladimir Vukcevic, maakte vandaag bekend dat zijn kantoor zes onderzoeken heeft ingesteld naar mogelijke oorlogsmisdaden tegen Serviërs gepleegd tijdens Operatie Storm. Kroatië verdreef tijdens die operatie tienduizenden Serviërs van land waar ze in de beginjaren van de oorlog op de Balkan in de jaren negentig waren gaan wonen.

De aankondiging van de onderzoeken zorgde voor verontwaardiging in Kroatië. Oppositieleider Tomislav Karamarko zei dat “er geen verzoening komt” tussen de bittere rivalen tot Servië erkent dat het tijdens de oorlog de agressor was. Kroaten zien de vrijlating van Gotovina en Markac als een bevestiging van het feit dat hun land in de oorlog slachtoffer was.

Aanklager vraagt mogelijk om herziening vonnis

Brammertz zei vanavond dat zijn kantoor mogelijk om herziening van het vonnis zal vragen. Onder de regels van het hof kan een herziening alleen plaatsvinden als er nieuwe feiten boven tafel komen. Hij drong er bij Kroatië op aan om de misdaden die tijdens Operatie Storm plaatsvonden te onderzoeken. “We vertrouwen erop dat de rechterlijke autoriteiten in Kroatië hun verplichtingen zullen nakomen.”

 

Obscura66 meent hierover;

Omdat nagenoeg elke oorlog zijn oorsprong vindt in het geloof is het noodzakelijk dat er toezicht komt op onderricht in religie. Het leren leven met respect voor de menselijke waarden en het tolereren van zij die een andere mening hebben zal dringend leerstof dienen te worden  want van oorlog wint alleen de radicaal en het kapitaal. Geloof en samenleven gaan niet samen zolang er radicalen opgroeien die oordelen en de moordenaars van  andersdenkenden heilig verklaren. Of het nu christenen zijn  die sinds mensenheugenis  andersdenkenden over de kling jagen of de  radicaal denkende jihads, maoïst, of hindoeïst, er bestaat voor religieus geweld maar 1 middel en dat is het te vernietigen. Maar hoe vernietigen wij de radicalen? geweld is een optie maar geen middel tot succes.Ontneem een radicaal zijn argumenten en geef hem een toekomst waarin hij kan geloven. Stop met het staatsterreur wat hem in de hoek heeft gedreven en geef hem het gevoel en overtuiging dat er ook voor hem een rechtvaardige zal opstaan. De beslissing om zowel de Kroatische als ook de Servische kant vrij te spreken is in eerste plaats  een vrijspraak waarin de angst voor het oplaaien van de brandhaard voormalig Joegoslavie overheerst want geen van de leidende partijen kan een brandhaard Europa aan om van de golf jihadisten maar te zwijgen die Europa zullen binnenstromen en met tientallen jaren gevechtservaring de brandhaard zullen laten aanwakkeren totEuropa zwartgeblakerd capituleert. Wat lijkt op behoud van invloed is misschien eerder een drempel opwerpen voor zij die radicalen die  geweld en wraak voeren in hun vaandel.

Deze farce van  politiek en hun rol binnen de rechtelijke macht geeft maar weer eens aan dat burgers ten alle tijden nooit hun rechtvaardiging zullen vinden in oordelen zolang justitie hangt naar de pet van de politiek. Justitie als een onafhankelijk instrument te zien is zo naïef als te denken dat de aarde plat is. Het wordt tijd dat de anders denkende weer het voortouw nemen en deze geïdealiseerde kunstvorm van diplomatiek verbondenheid onderling en machtsmisbruik vernietigd. Wetende dat het vernietigen van de huidige macht vormen alleen maar evolutie zal betekenen voor onze komende regeervorm. Anders gezegd er zal in toekomst een landen overkoepeld orgaan ontstaan( zeer zeker geen VN haha)  waarin geen plaats is voor financieel belang alleen de balans tussen mens en natuur zullen  factoren zijn waar beslissingen over genomen zullen worden die voor ieder dus ook voor de Gucci kleding naaister in India of de werkloze arbeider in de rest van de wereld bepalend zal zijn

De vrijspraak beide partijen is omringd door waarheden en opvattingen maar de verliezer is duidelijk, de burger die wil leven voor ieder zijn leven.

Advertenties

Over Obscura66

just a regular person with common interest.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s